Captain's log, stardate 16421.9

Door Bubbles op zaterdag 1 oktober 2016 22:14
Categorie: Zeilen 2016, Views: 1.215

Het is weer zover, ik ben weer eens gaan zeilen met een paar vrienden in Friesland en heb ditmaal wel mijn netbook meegenomen, dus kan ik weer wat makkelijker mijn gebrabbel inkloppen en posten (zodra ik de tethering van m'n telefoon aan heb gezet; nu eerst maar even kloppen in notepad++).

Het was vanochtend vroeg opstaan, nadat ik gisteravond nog een borrel van werk had waarvan ik niet eerder dan 12 uur thuis was. Het alarm stond op 7 uur, maar ik werd om een uurtje of 5 al een keer wakker en kon sindsdien niet echt meer slapen. Mooie start dus... }:| En het eerstvolgende wat je na je ochtendritueel mag doen is een kleine 2 uur autorijden voordat je dan eindelijk op de plek van bestemming bent aangekomen: Akkrum.

Eventjes wachten voordat de verhuurder aanwezig is en ons naar onze boot kan wijzen: ditmaal een Friendship 26 Sport, een klein maatje groter dan wat ik voorgaande jaren heb gedaan. De prijs was praktisch hetzelfde, dus waarom ook niet? Goed, eerste spulletjes erin leggen en vervolgens maar eens wat boodschapjes doen voor de komende paar dagen en dan eindelijk tegen half 1 's-middags echt kunnen vertrekken.

De weersvoorspellingen waren eerder deze week nog niet zo fantastisch. Regen en niet heel veel wind en nog kans op onweer ook. Verre van ideaal als je op open water zit in een boot met een 10 meter hoge aluminium mast. Maar de start leek goed te gaan want we hadden een redelijke wind en het zonnetje scheen ook lekker erbij. :)

Dus van Akkrum doorzeilen naar het Sneekermeer om van daar tussendoor te steken richting Langweer. Daar op de plas aangekomen gelijk door richting het Prinses Margiet richting het zuiden (dat stuk wel op de motor want recht tegen de wind in), want we hadden het plan opgevat om daarna door te steken naar Sloten. Halverwege die route kwamen we een ander zeilschip tegen dat ons waarschuwde dat de brug verderop het niet deed.

Probleem, want onze mast reikt tot bijna 11 meter boven het wateroppervlak, en de brug zelf is in dichte stand 7 en een halve meter hoog. Dus wij maar eens kijken op internet of er problemen zijn met die brug. Niets te vinden. Dus we bellen het algemene nummer voor dat soort zaken hier in Friesland, maar die konden ons ook niets vreemds vertellen. Dan proberen we het maar.

Maar dan kom je aan en zie je 2 rode lichten: geen brugbediening. Jammer maar dan kom je niet meer verder. Dus dan maar omkeren. Het voordeel: we konden de zeilen weer hijsen. Het nadeel: er kwam een regenbui aan en met de koers recht naar het noorden betekende dat, dat we voor de wind lagen en dus ook lang in die bui zouden gaan zitten. Gauw de regenpakken maar aantrekken dan.

En dan ben je bijna weer terug op de kruising waar we vanuit langweer op het Prinses Margriet aankwamen en hadden we de keuze om links naar Heeg te gaan, of rechtsaf naar Langweer: het was intussen al half 6 geweest. Weet je, we proberen Langweer wel. De bruggen worden immers nog bedient tot 7 uur, dus dat moet wel lukken. Dus je zeilt rechtsaf ietsje verder en dan zie je bij de brug richting langweer ook 2 rode lichten onder elkaar. Dat wordt dan dus niet naar Langweer, maar omkeren richting Heeg.

Gauw de motor erbij aanslingeren, want anders wordt het wel heel laat voordat je kan dineren. Dus een klein uurtje later vaar je de haven in bij Heeg en zie je het verderop wat flitsen en hoor je de eerste rommel. Gauw een plekje opzoeken, aanmeren en de havenmeester betalen. Daarna doorlopen Heeg in op zoek naar een restaurantje. En je hebt er 1 gevonden, je loopt naar binnen en het begint buiten te hozen en fors te onweren. Goede timing! :D

Uiteindelijk lekker kunnen eten en nu zitten we net weer een klein tijdje in de boot en wordt het tijd voor het afzakkertje deze avond: een lekker glaasje Drambuie. De plannen voor morgen zijn nog niet vastgelegd, maar de ideëen zijn om morgenochtend richting Woudsend af te zakken, door naar Sloten en uiteindelijk het Tjeukermeer over te steken naar Echternerbrug. Maar we moeten nog maar even zien wat de wind, het weer en de bruggen doen.

-bubbles out-

Volgende: Captain's log, stardate 16422.9 10-'16 Captain's log, stardate 16422.9
Volgende: CampZone - dag 10 08-'14 CampZone - dag 10

Reacties

Reageren is niet meer mogelijk