Kennis vergaat in Nederland

Door Bubbles op zaterdag 19 januari 2008 21:22 - Reacties (4)
Categorie: Rants, Views: 2.538

Vanmiddag even de stad in geweest om wat boodschappen te gaan doen: Lashandschoenen voor het zwaardvechten ("Say what?" "Bescherming voor je handen/vingers. Niet fijn als je daar de hele tijd tikken op krijgt. Daarom dus"). Die had ik vrij vlot gevonden in de Praxis hier in Enschede. Vervolgens nog even op zoek naar een setje gutsen zodat ik een stukje hout mooi kan bewerken, maar die kon ik zo gauw niet vinden. Dus ik stap naar een medewerker toe en vraag of ze gutsen ergens hebben liggen. "Gutsen?" wordt er geantwoord met een compleet verwilderd blik erbij. "Ja, gutsen. Een guts. Kan je onder andere linoleum mee bewerken." "Nooit van gehoord, zal ik het toch even voor je aan iemand anders moeten vragen..."

WTF!!! Ik heb op de middelbare school met gutsen moeten werken bij de tekenlessen. Lap linoleum bewerken om er vervolgens mee te kunnen drukken. En de jongen waar ik het aan vroeg zag er toch uit alsof 'ie in ieder geval 20 is geweest. Dus we lopen samen naar een tweede medewerker. Zag er wel wat ouder uit. Conversatie ging ongeveer als volgt:

med1: "Deze man is op zoek naar..." draait zich naar mij "hoe heette dat ook alweer?"
ik: "Gutsen. Een guts."
med2: "Gutsen hŤ? Waarvoor gebruikte je dat ook alweer? Ken het woord wel, maar weet even niet meer wat het was.." inclusief schaapachtig blik.
ik: "Kan je onder andere linoleum mee bewerken."
med2: "Ohja, dat was het... Geen idee of we die eigenlijk hebben, zal het even aan iemand anders vragen..."

En dus met z'n 3-en naar een derde medewerker. Zag eruit alsof hij al de nodige jaren in het vak zat. Wist dan ook gelijk wat ik bedoelde, en kon me dan ook meteen vertellen dat ze die niet meer hadden. Vroeger nog wel, maar ze zijn eruit gegaan bij hun. Fijn, weten we dat ook weer.

Maar jemig zeg, hoe moeilijk kan het zijn? Dan werk je in een bouwmarkt en dan weten kennelijk twee op de drie medewerkers niet wat een guts is. Lijkt me toch niet een heel ongebruikelijk stuk gereedschap. Ik vertelde het net nog aan een huisgenoot, en die vertelde me dat hij zelfs op de basisschool er al mee had gewerkt. Ga je je toch afvragen wat voor een mensen daar tegenwoordig worden aangenomen....

Dit fenomeen beperkt zich overigens niet tot bouwmarkten. Heb soortgelijke dingen meegemaakt in computerwinkels. Die huisgenoot wist me nog een mooi verhaal te verhtellen over maretak (10 bloemwinkels afgaan, en bij 8 wisten ze niet waar hij het over had, totdat hij de engelse benaming ervoor gebruikte. En dan nog pas bij de 10e slagen het te kunnen vinden...). En zo zijn er nog wel meer dingen te verzinnen. Erg jammer dat kennis van zaken kennelijk geen vereiste is als je in een winkel wilt werken.

-bubbles out-

Volgende: ... Je kan beter kippen houwe 01-'08 ... Je kan beter kippen houwe
Volgende: metabloggen 01-'08 metabloggen

Reacties


Door Tweakers user Motrax, zondag 20 januari 2008 01:23

Ehmmm... even checken. Een guts is dus een soort bijtel, maar dan in een andere vorm, bijvoorbeeld een U of V.

[img=http://www.memenco-europe.com/images/53-1%5B1%5D.jpg]Ja dus.[/img]

Door Tweakers user ThePiratemaster, zondag 20 januari 2008 22:03

no shit sherlock...

Door Tweakers user AndriesLouw, zondag 20 januari 2008 23:24

Ik weet zo nog niet of de kennis vergaat. Ik denk eerder dat men steeds minder afweet van de "oude ambachten", ook ik merk op scholen dat het steeds meer theorie is, en minder praktijk. Het linoleum voorbeeld wat je hier noemt wordt lang niet overal meer gegeven, bij ons op de basisschool is hier hoogstens 20 minuten les aan besteed.

Ook wordt er in zo'n bouwmarkt niet zozeer personeel aangenomen die kennis heeft over datgene wat ze verkopen, voor het grootste gedeelte is het toch "prijzen zetten", "dozen schuiven" en kassa's bedienen.

In de gemiddelde supermarkt weten de meeste medewerkers ook niet waar het regeneerzout (dat spul voor je ionenwisselaar) ligt, laat staan dat ze weten waar het voor dient.

Door Tweakers user siepeltjuh, donderdag 31 januari 2008 15:33

ionenwisselaar ??

Damn ik weet het ook allemaal niet. Ik ga wel gewoon hyven en facebook volkladden waarna ik nog een breezah haal in de hippe loungebar.

pff handen-arbeid .. dat besteed je toch uit aan die mannen die werken...

Reageren is niet meer mogelijk