C--

Door Bubbles op zaterdag 24 mei 2008 15:46 - Reacties (17)
Categorieën: Programming, Rants, Views: 5.571

Afgelopen donderdagochtend heb ik eindelijk een stel taken van C++ kunnen afronden; het allerlaatste vak wat ik nog van mijn opleiding Informatica moet afronden om mijn diploma te kunnen krijgen.

Een vak waar ik een hoop gedonder mee heb gehad en wat al een lange tijd speelt. Het is een tweedejaars vak, en ik zit nu in het zesde jaar voor deze opleiding. Dat ze er zo strikt over blijven zijn verbaasd me af en toe wel wat: ik heb immers al alle andere vakken wel succesvol afgerond, waaronder Advanced C++, en twee grote projecten waar in C++ geprogrammeerd moest worden en op technisch vlak met een 8 is beoordeeld. Ik heb dus al inmiddels eigenlijk allang aangetoond dat ik prima kan programmeren in C++, maar toch willen ze nog dat ik een stel lullige opdrachten doe en daarna ook nog een tentamen.

Reden overigens dat ik dat vak nog moest doen: destijds liep ik er halverwege op vast, en had ik het druk genoeg met overige opdrachten, waardoor het is blijven liggen. Vorig jaar heb ik een poging gedaan het af te ronden, maar dat is wegens een verkeerde planning uiteindelijk in de soep gelopen. Dus dan maar dit jaar af zien te ronden. Tussen mijn full-time baan als game-programmeur door (bij mijn afstudeerbedrijf vonden ze me goed genoeg om aan te nemen). En dat maakt het er niet makkelijker op. Drukte op werk en dan moet je in je vrije tijd ook nog de nodige aandacht besteden aan die opdrachten. Dan gaat er wel eens wat mis...

Een maandje terug wilde ik namelijk de opdrachten al af laten tekenen, maar vanwege wat misinterpretatie en drukte had ik voor die opdrachten, i.p.v. unit-tests, blackbox-tests geschreven. En dat werd niet goedgekeurd, en dus werd er ook niet naar de rest van de opdrachten gekeken.

De afgelopen paar weken heb ik dus mijn code omgegooid zodat unittesten mogelijk waren en heb ik die geschreven. Afgelopen donderdag weer langsgegaan en nu was het wel goed. Drie kwartier later stond ik weer buiten met afgetekende opdrachten en de goedkeuring om volgende week het tentamen te maken.

Dat is overigens ook weer een verhaal apart, want de wijze van toetsing vind ik zeer discutabel. Code op papier moeten schrijven is:
• Absoluut niet fijn; na 2 uur is je hand zo lam als wat,
• Zeer foutgevoelig; je kan het niet even door een compiler gooien,
• Duurt langer om te schrijven; ik typ duidelijk sneller dan dat ik schrijf.
• Onhandig als je wat vergeet; declaratie van variabelen en functies kun je niet even een regel opschuiven als je er 1 bent vergeten
• Met als gevolg dat de leesbaarheid nog verder achteruit gaat. De docenten moeten het uiteindelijk ook nog nakijken. En het gemiddelde handschrift van de programmeur is al niet geweldig. Ik wens ze veel succes met het nakijken van zo'n 40 handgeschreven tentamens. 8)7

Daarnaast ben je er helemaal niet zeker van dat je aantoont dat iemand de taal wel of niet beheerst. Tuurlijk, de mensen die een ruime voldoende hebben, kunnen dan waarschijnljik wel programmeren. Maar de mensen die een onvoldoende halen tijdens zo'n tentamen, kunnen misschien best wel programmeren, maar hebben er wat meer tijd voor nodig, of wat meer hulp (via boeken of internet). Ik zou zelf op zo'n moment mensen dan eerder pseudocode laten opschrijven, waarmee kan je aantonen dat je wel inzicht hebt hoe je informatie kan verkrijgen, manipuleren en teruggeven aan de rest van het programma, zonder dat je de exacte syntax uit je hoofd hoeft te kennen. Maargoed. Dat zijn een stel dingen waar ik helaas weinig aan kan doen, dus dan maar gewoon hopen dat ik tijdens het tentamen snel genoeg de juiste dingen kan verzinnen en op papier kan schrijven...

-bubbles out-

Volgende: Een bijzondere foto 05-'08 Een bijzondere foto
Volgende: Afgelopen maand 05-'08 Afgelopen maand

Reacties


Door Tweakers user Sebazzz, zaterdag 24 mei 2008 15:52

Soms vraag je jezelf wel eens af of ze over sommige dingen wel nadenken...

Door Tweakers user DefLite, zaterdag 24 mei 2008 16:14

Ik heb ook wat C++ op mijn opleiding, en dat mag gelukkig gewoon op de computer. Ook mag je je boek erbij, enige is dat je UTP kabel uit je PC gaat zodat je niet met andere kan overleggen.
Wel vaag dat zij dat jullie op papier laten doen :P

Door DoDo, zaterdag 24 mei 2008 17:26

ik moest C# op een tentamen uitschrijven, kortom ik weet wat je bedoeld.
C++ moet ik ook nog op een tentamen uitschrijven maar dat is pas volgend jaar.......

ik snap best dat je erover moet denken maar om je nu te straffen voor schrijf fouten?
als je hele constuctie niet klopt ok maar een punt komma vergeten tja........

Door Tweakers user Cyphax, zaterdag 24 mei 2008 18:04

Ik heb ook code moeten schrijven op tentamens, jaaaaren geleden. Belachelijk dat het nog steeds zo gaat. Maargoed, hopelijk hebben ze moeite met nakijken en doen ze er nog eens wat aan. Het is toch van de pot gerukt dat een opleiding in de ICT zulke toetsmethoden hanteert zeg. Code schrijven doe je maar in praktijkopgaven, als ze dan geen invulling voor een tentamen kunnen bedenken is het tentamen overbodig.

Door Tweakers user DarkJack, zaterdag 24 mei 2008 18:41

Ik ken dat gevoel. Waarom leerkrachten in het algemeen je code met de hand laten uitschrijven is me een raadsel. Ik heb dat moeten doen bij vakken die zoals Java, maar ook bij webtechnologiën (HTML, CSS en PHP uitschrijven, ook niet bepaald leuk, zat zelfs een stuk SQL tussen).

C++ had ik ook als vak (eigenlijk niet direct C++, kregen ANSI C omdat firmware vaak in C geschreven is, op het einde van de cursus gaf de docent wel de uitbreideing naar C++) maar daar had ik gelukkig open boek examen van.

Belachelijk veel opdrachten voor informatica vakken ben ik ook bekend mee helaas, hoewel ik het nog kunnen flikken heb (net) geslaagd te zijn voor 1 informatica vak door maar amper die oefeningen te maken.

Door Tweakers user SKiLLa, zaterdag 24 mei 2008 20:13

Tja, dan is er op dat gebied in 10 jaar niet veel veranderd ;) Toen vond ik het al waanzin, maar nu is het helemaal niet meer van de tijd ... Nu snap ik wel dat het een bepaald doel dient, net zoals al die lappen wiskunde, maar elegant of student-vriendelijk is het zeker niet ...

Door Tweakers user Apache, zaterdag 24 mei 2008 21:03

K'heb dit ook vele malen mogen doen voor allerlei talen en pseudo code, maar ik kan me best wel één goed argument bedenken: je moet nadenken voor je iets neerschrijft, net zoals bij een zin of een text. Je kan niet zomaar beginnen schrijven zoals in een editor en heel flexibel met de code werken.

Voor mensen waar programmeren komt als een natuurlijke skill lijkt dit meestal onzin, maar ondertussen heb ik al zoveel slechte aan het werk gezien dat ik dacht van, als die nu eerst even 10 minuten nadachten voordat ze er aan begonnen hadden ze zichzelf en een collega heel wat werk bespaard.

Door Tweakers user BCC, zondag 25 mei 2008 00:35

Wanneer je correcte code kan schrijven geeft het volgens mij idd aan dat je een taal volledig beheerst. Je toont dan namelijk aan dat je niet afhankelijk bent van welke ontwikkelomgeving ook: je weet wat je aan het doen bent. De vraag is meer hoe nuttig het is om dat te weten. Ik denk dat je meer hebt aan de achterliggende wiskunde dan dat je exact uit je hoofd weet hoe je dat uitschrijft in een taal naar keuze.

Door Tweakers user Archiebald, zondag 25 mei 2008 02:21

Als ze het doen omdat je dan zo correcte code kan schrijven. Dan kunnen ze het je net zo goed laten typen in kladblok, heb je ook geen syntax highlighting?

Heb gelukkig geen programmeer examen op papier moeten afleggen, gewoon een afstudeerproject gehad :)

Door Arcane, zondag 25 mei 2008 11:52

Jouw verhaal komt mij (ben zelf pas eerste jaars) maar al te bekend voor. Lange wachttijden om je code na te laten kijken, dan wordt het vervolgens afgekeurd op 1 regeltje code en mag je opnieuw intekenen voor af nakijken.

En code schrijven op een tentamen (bij ons java) is ook een hel. Ik kan best zonder autocorrectie en syntax highlighting, maar als je halverwege bedenkt dat je in het begin nog een variabele of twee had moeten declareren dan wordt het een onleesbare brij. Je zou het natuurlijk ook eerst in klad kunnen doen en in het net overschrijven, maar dat overleeft je pols niet met zo'n tentamen. Geef mij dan maar gewoon textmate of notepad.

Door Tweakers user Sebazzz, zondag 25 mei 2008 12:11

Ze kunnen je desnoods een Linux terminal geven met nano opgestart. Dan kan je niks anders dan code schrijven :)

Door Tweakers user Joost1981_2, zondag 25 mei 2008 12:57

Als tester kan ik wel zeggen waarom ze dat doen. Heel veel programmeurs gebruiken de compiler als de-bugger en denken: als het door de compiler gaat zitten er geen fouten in. We weten allen dat dit niet zo is.

Door Tweakers user QuoRocks, zondag 25 mei 2008 13:28

Had je maar naar de Hanze moeten gaan. Daar hadden ze het zo voor je afgetekend...

Door Tweakers user RayNbow, zondag 25 mei 2008 15:43

De titel van je blogpost is misleiden. Er bestaat al iets wat C-- heet. ;)

Door Tweakers user Bubbles, zondag 25 mei 2008 16:33

RayNbow: Die kende ik niet :D

Joost1981_2: Onder het kopje "If it compiles, ship it." zeker. :P Maar tuurlijk, dat iets compileert, wilt nog niet impliceren dat het werkt. Daar heb je de unittests voor. Waar het wel goed voor kan helpen is typfoutjes in je code (pointers niet goed verwijzen, ; vergeten, etc.). Dingen die je niet zomaar kan doen op een handgeschreven stuk code.

Arcane: Op klad schrijven is idd wel een optie, maar zoals je zelf al aangeeft overleefd je pols zoiets niet, los van het feit dat je dat met de tijd die voor het tentamen staat simpelweg al niet haalt.

Archiebald: Dat is inderdaad wat ik zelf liever ook zou doen. Of misschien gewoon een grote eindopdracht laten maken waar alle technieken in terug komen en waar documentatie over is geschreven ofzo. Het kan allemaal zoveel makkelijker en beter imho.

BCC: precies. Zoals ik al aangaf in mijn verhaal: Als je het voldoende haalt heb je aangetoond dat je de taal uit je hoofd kent. Wat echter veel interessanter is, is kunnen aantonen dat je achterliggende principes kent. En dat is prima aan te tonen met pseudocode.

Door Tweakers user ThePiratemaster, maandag 26 mei 2008 13:09

bubbles, waar liep jij stage? ik zit me ook in game programming te verdiepen. ik word echter opgeleid voor grafische en gameplay aspecten van gamedesign.

intressant om eens te solliciteren lijkt me

Door Tweakers user BartDex, maandag 26 mei 2008 16:21

...maar laten we focussen op het positieve: je bent waarschijnlijk bijna klaar met je studie!
En dan hoef je nooit meer sullige tentamens te doen.
Nice!

Reageren is niet meer mogelijk