Captain's log, stardate 14422.8

Door Bubbles op zaterdag 21 september 2013 20:19 - Reacties (4)
Categorie: Zeilen 2013, Views: 3.161

Deze ochtend zijn we vetrokken vanuit Joure, onderweg op een missie om Heeg te bereiken. Via de kortste route is dat een peuleschil, maar precies om die reden besloten we een omweg te maken.

http://tweakers.net/ext/f/AoI5AlkNDabZ6IZJqcsKRMpc/full.jpg

Voordat het overigens zo ver was, hebben we eerst die ochtend een bezoekje gebracht aan de plaatselijke bakker voor wat verse bolletjes en croissantjes. Daarna nog even langs de havenmeester om liggeld te betalen. Maar bij gebrek aan havenmeester zijn we dan maar gewoon vertrokken nog voor 10 uur deze ochtend. Lekker optijd in ieder geval.

http://tweakers.net/ext/f/Ev8wXbvl0cq5DdzMxivVhyWn/full.jpg

Het idee was dat we in ieder geval naar Langweer zouden gaan en afhankelijk van wat onze vriend zou laten horen, hem daar eventueel op te pikken, of bij gebrek daaraan door te varen naar het Tjeukemeer en van daaruit via Sloten en Woudsend naar het Hegemeer te varen. En dat is toch wel een serieus stukje varen. Toen we bij het meer voor Langweer net de afslag hadden genomen naar het Tjeukemeer kregen we de melding dat onze vriend definitief moest afzeggen, want echt gewoon ziek. Erg jammer en zeer vervelend voor hem. Valt niets aan te doen. Maar het betekende wel dat we ons plan dan in ieder geval konden doorzetten.

http://tweakers.net/ext/f/uqBLh80Uksuq5lr1dTRPx06d/full.jpg

De wind was vandaag overigens best behoorlijk. Geschat rond windkracht 3, wat niet heel hard is, maar voldoende om redelijk vooruit te komen. Helaas hadden we de wind een aantal stukken van onze route wel van recht van voren en was er nou niet bijster veel ruimte om te laveren, dus op die momenten dan toch maar even de motor aangeslingerd.

http://tweakers.net/ext/f/xBGFMwgYtY03zP3QZ2noUywp/full.jpg

Op het Tjeukemeer hadden we bijna het hele meer voor ons alleen, en dus alle ruimte om onze route leuk in te kunnen plannen. Dat betekende wel een klein stukje om, maar ook dat we op die manier veel beter gebruik van de wind konden maken. Snelheden tot tegen de 10 km/h werden daarbij wel gehaald (lang leve de boordcomputer), toch niet slecht voor de beperkte wind die er was.

http://tweakers.net/ext/f/TQ6JZMdB4vPPWqRw5hTa4JRR/full.jpg

Vanuit het Tjeukemeer vervolgde onze weg zich onder de A6 door, het Prinses Magrietkanaal over, langs Sloten en bij Woudsend werd het hoogste tijd voor een bakje thee en wat taart erbij. Verse muntthee met Chocolade-Fudge in mijn geval. :9 Daarna door richting Heeg, de verkeerde afslag nemen en recht naar het noorden gaan in plaats van het noord-westen, maar via een kleine detour kwamen we dan alsnog op het Hegemeer aan. Half 5. Nouja, als we zo optijd zijn, kunnen we daar nog best even een stukje aanklooien en van het fantastische weer genieten. Prima briesje, zonnetje erbij en lekker in je bootje zitten met een biertje in je hand. Geweldig!

http://tweakers.net/ext/f/nwHG22r8OVWIhNhDehEZGKEB/full.jpg

Een uurtje dobberen later zijn we uiteindelijk de passantenhaven van Heeg ingevaren en hebben de boot aangemeerd. Nog even langs de havenmeester om liggeld te betalen voor de nacht en daarna door Heeg in, om een restaurantje uit te zoeken en daar van het avondeten te genieten. En daar zijn we nu net een half uurtje van terug. De straatverlichting is aan en het begint verder donker te worden. In de verte horen we af en toe nog wat eenden kwaken, maar ook dat zal niet meer heel lang duren voordat het echt stil wordt en tijd is om te slapen. Morgen alweer de laatste dag, terug naar Akkrum. We moeten dan maar even zien of we, net als twee jaar terug, door Sneek terug zeilen, of dat we toch nog een stuk van het Prinses Magriet pakken. Het is dan immers zondag en dan zal er (vrijwel) geen beroepsvaart meer zijn. Keuzes, keuzes, we zien het morgen wel weer.

-bubbles out-

Volgende: Captain's log, stardate 14423.8 09-'13 Captain's log, stardate 14423.8
Volgende: Captain's log, stardate 14421.9 09-'13 Captain's log, stardate 14421.9

Reacties


Door Tweakers user w‚ldpyk, zondag 22 september 2013 02:49

als je in heeg bent moet je echt de de plaatselijke burger proberen. naast de ‚ldwal zit een super tent

Door Tweakers user ElPaco, zondag 22 september 2013 10:12

De Al Capone bij 's Lands Welvaeren, superburger inderdaad!

Wel mooie tocht als ik het zo lees, gelukkig zijn er vele manieren om naar Rome/Heeg te komen via het water :)

[Reactie gewijzigd op zondag 22 september 2013 10:22]


Door Tweakers user jbdeiman, zondag 22 september 2013 10:24

Inderdaad, mooi tochtje lijkt me super zo'n dagje "vrij op het water".

ps. Is dat Fries, "Vriend op pakken"? Hier zeggen we oppikken, op pakken doet de agent hier.

Door Tweakers user Bubbles, zondag 22 september 2013 14:29

Ik gooi het op een typo. ;)

Reageren is niet meer mogelijk